Oprócz przygotowania posiłków, których głównym składnikiem było mleko i produkty mleczne, uczniowie poznawali wartości odżywcze „białych dań”, uczyli się dekorowania stołów i pracy zespołowej. Najmłodsi organizowali „białe śniadania” w swoich klasach, natomiast ich starsi koledzy zamienili w jadalnię szkolną salę gimnastyczną.
Takie inicjatywy w szkole w Prawiednikach nie są nowością. Wcześniej uczniowie m.in. brali udział w akcjach „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Śniadanie daje moc”. Poza tym młodzież zachęca koleżanki i kolegów, by przerwy między lekcjami spędzali aktywnie, na przykład tańcząc, a ponadto promocji zdrowego odżywiania są poświęcone wybrane lekcje, które prowadzą… uczniowie.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że spożycie mleka w naszym kraju rośnie. W 2016 roku przeciętny Polak wypił 222 litry, czyli o 9 litrów więcej niż rok wcześniej, 17 więcej niż w 2014 i aż 49 litrów więcej niż w 2005 roku.