Upiekły go członkinie miejscowego koła gospodyń wiejskich, które pracowały dwuetapowo. - Najpierw każda z pięciu pań piekła spody do ciasta we własnych domach. Gdy były gotowe, spotkałyśmy się w naszej remizie, by dokończyć dzieła. Same robiłyśmy lukier i dekorowałyśmy ciasto, korzystając przy tym m.in. z wiedzy, którą zdobyłyśmy jeszcze podczas ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych - mówi przewodnicząca KGW Mętów Henryka Mielnik.
Do przygotowania mega mazurka panie wykorzystały m.in.: 50 jaj, 5 kostek masła, 4 kilogramy cukru, 2 kilogramy cytryny i bakalie. Dekoracja ciasta zajęła autorkom cztery godziny. Większość produktów kupiły dzięki wsparciu gminy, a na przykład po dżemy - wiśniowy i śliwkowy, sięgnęły do własnych spiżarni.
Swoje ciasto KGW Mętów zgłosiło do konkursu na największy mazurek wielkanocny, ogłoszony przez Fundację Krajowej Spółki Cukrowej "Pomaganie krzepi". Konkurencja była ogromna, bo jury oceniło 180 propozycji i nagrody nie udało się zdobyć, ale członkinie koła mają powody do zadowolenia. Wszyscy, którzy mieli okazję skosztować mazurka ocenili, że był bardzo smaczny, a jego autorki cieszą się, że zdobyły nowe doświadczenie i są gotowe na kolejne takie wyzwania.
(fot. KGW Mętów)
Źródło: IAS 24
https://ias24.eu/aktualnosci,glusk-mazurek-olbrzym-z-metowa,24960.html?p=1