USTAWIENIA

Jesteś na: Aktualności Wydarzenia kulturalne i sportowe Forszmak z kurdybankiem doceniony

Aktualności kulturalne i sportowe

KGW w Ćmiłowie
10.08
2021

Forszmak z kurdybankiem doceniony

Koło Gospodyń Wiejskich z Ćmiłowa na podium konkursu kulinarnego na "Najsmaczniejsze danie regionalne". Podczas finału wojewódzkiego, organizowanego w ramach Festiwalu KGW "Polska od kuchni", gospodynie z Ćmiłowa zdobyły drugie miejsce za "forszmak lubelski z kurdybankiem".

Nagrodzona potrawa jest przyrządzana na bazie mięsa wieprzowego z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy i kiszonych ogórków oraz kurdybanku. Jest to roślina lecznicza, która wspomaga przemianę materii, wzmacnia pracę wątroby i trzustki oraz reguluje pracę oskrzeli i płuc.

Jury konkursu wojewódzkiego, w którego składzie był m.in. znany z programów telewizyjnych kucharz Jakub Steuermark, doceniło nie tylko smak i zapach forszmaku, ale także sposób jego podania.

- Naszą potrawę serwowałyśmy w miseczkach, usmażonych na głębokim tłuszczu z ciasta naleśnikowego. Kuba Steuermark zwrócił uwagę, że właśnie tak forszmak powinien być podawany, a także przyznał, że on również ugotował forszmak, ale nasz był lepszy - cieszy się przewodnicząca KGW w Ćmiłowie Urszula Gęca.

Podczas finału w Zamościu uwagę zwracało także samo stoisko koła z gminy Głusk, na którym degustacja forszmaku odbywała się w oprawie artystycznej autorstwa kapeli i zespołu "Głuskowianki" z Henrykiem Skórskim. O podobną "ilustrację" postarało się tylko kilka spośród ponad 20 KGW biorących udział w imprezie.

Za drugie miejsce w konkursie kulinarnym KGW w Ćmiłowie otrzymało nagrodę finansową. O jej wykorzystaniu członkinie koła mają zadecydować w tym tygodniu, a wśród rozważanych pomysłów jest wycieczka albo zakup sprzętu kuchennego.


(fot. KGW w Ćmiłowie

Źródło: https://ias24.eu/aktualnosci,glusk-forszmak-z-kurdybankiem-doceniony,25617.html

Powrót