Nagrodzona potrawa jest przyrządzana na bazie mięsa wieprzowego z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy i kiszonych ogórków oraz kurdybanku. Jest to roślina lecznicza, która wspomaga przemianę materii, wzmacnia pracę wątroby i trzustki oraz reguluje pracę oskrzeli i płuc.
Jury konkursu wojewódzkiego, w którego składzie był m.in. znany z programów telewizyjnych kucharz Jakub Steuermark, doceniło nie tylko smak i zapach forszmaku, ale także sposób jego podania.
- Naszą potrawę serwowałyśmy w miseczkach, usmażonych na głębokim tłuszczu z ciasta naleśnikowego. Kuba Steuermark zwrócił uwagę, że właśnie tak forszmak powinien być podawany, a także przyznał, że on również ugotował forszmak, ale nasz był lepszy - cieszy się przewodnicząca KGW w Ćmiłowie Urszula Gęca.
Podczas finału w Zamościu uwagę zwracało także samo stoisko koła z gminy Głusk, na którym degustacja forszmaku odbywała się w oprawie artystycznej autorstwa kapeli i zespołu "Głuskowianki" z Henrykiem Skórskim. O podobną "ilustrację" postarało się tylko kilka spośród ponad 20 KGW biorących udział w imprezie.
Za drugie miejsce w konkursie kulinarnym KGW w Ćmiłowie otrzymało nagrodę finansową. O jej wykorzystaniu członkinie koła mają zadecydować w tym tygodniu, a wśród rozważanych pomysłów jest wycieczka albo zakup sprzętu kuchennego.
(fot. KGW w Ćmiłowie
Źródło: https://ias24.eu/aktualnosci,glusk-forszmak-z-kurdybankiem-doceniony,25617.html